Comtat de Barcelona

Plantilla:Infotaula geografia políticaComtat de Barcelona
Comitatus Barcinonensis (la) Modifica el valor a Wikidata
Tipusestat desaparegut i comtat Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata
CapitalCiutat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Població humana
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Dades històriques
Anterior
Creació801 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1164 Modifica el valor a Wikidata
SegüentPrincipat de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
Organització política
Òrgan legislatiuCort Comtal , Modifica el valor a Wikidata

El Comtat de Barcelona fou un dels comtats que els francs de l'Imperi Carolingi erigiren al segle ix sobre l'antiga Gòtia[1] després de conquerir aquest territori als sarraïns (752-801).[2] A més de Barcelona i la seva rodalia, aquest comtat comprenia també el territori de Terrassa, el Vallès, la majoria del Maresme i el Penedès.

  1. Sabaté 1998, pàg. 377
    « De fet, com ha reiterar Michel Zimmermann, solament raons ideològiques sustenten la noció unitaria inherent al concepte de Marca Hispànica, ja sigui per a ubicar-hi les droits de la couronne française [drets de la corona francesa] o per a cercar-hi anachroniques constructions ideologiques (l'enracinement d'une identité catalane [anancròniques construccions ideològiques (l'arrelament d'una identitat catalana)]. La realitat altmedieval és la d'un expansiu poder carolingi que fa retrocedir el domini musulmà, no sols de les pròpies terres, sinó també, entre el 752 i el 801, d'aquella Gothica estesa des del Roine fins al Llobregat, el Cardener i la Serra de Boumort. »
  2. Sabaté 1998, pàg. 378
    « Aquest espai, abans de ser ocupat pels musulmans en la segona dècada del segle viii formava part del regne visigot, la restauració del qual és ara invocada pels carolingis només a manera de reclam justificatiu, perquè l'objectiu aplicat immediatament és el d'un completa absorció, com ha testimonien els vessants tant polítics com eclesiàstics. Així, l'ordenament territorial d'aquest espai es basarà en una divisió comtal que no és artificiosa sinó assumidora, en cada cas, de les entitats físiques i humanes prèvies sense necessitat de cap permanent carcassa institucional superior. »

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by razib.in